tiszabokeny_viskDecember 1-jén két jelentős magyar vonatkozású eseményre került sor Kárpátalján: Tiszabökényben felszentelték és átadták a Rómer Flóris Terv keretében restaurált görögkatolikus fatemplomot, Visken pedig megnyílt az Ideje az építésnek című, a Rómer Flóris Terv felújításait bemutató kiállítás, amely ezzel elindult Kárpát-medencei vándorútjára.

Tiszabökényben Milan Sasik, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke mondott misét, a felújított templomot pedig Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztosa adta át. Mint a püspök elmondta, a XVIII. században a Tiszán a Kárpátokból mai helyére úsztatott, két év alatt restaurált faépület a kárpátaljai görögkatolikusok egyetlen, csak magyar hívek által használt, fából készült temploma.

A templom történetéről és felújításáról itt

http://www.romerterv.hu/muemlekeink/tiszabokeny-gorog-katolikus-templom-karpatalja/

és itt

https://index.hu/urbanista/2018/11/22/kibontottak_a_cementhabarcsba_zart_
gyonyoru_fatemplomot?fbclid=IwAR11ydU9Vr1-Z01lPe5ZgDQ4uUsdxflRKEj-ifXPy7K4YOxjWNOjw4XgSIs

olvashat részletesebben.

Délután a Tiszabökénytől hatvan kilométerre lévő máramarosi koronavárosban, Visken folytatódott a helyi magyarság ünnepe: Dr. Földváry Gábor miniszteri biztos és Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója nyitotta meg az Ideje az építésnek című kiállítást.

A tárlat a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében tárja a látogatók elé a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek.

Folytatódik a kökösi unitárius templom teljes körű helyreállítása
Sajtóvisszhang a tiszabökényi templomfelújításról