Fancsika az egykori Ugocsa vármegye Tiszán inneni járásában fekvő község, ma Ukrajnához tartozó település. Lakói magyarok és ukránok. A görögkatolikus egyházközség alapítási éve pontosan nem ismert. A 18. századi összeírások egy része szerint 1688-ban már létezett, más források viszont úgy tudják, hogy csak 1703-ban alapították.

Az egykori fatemplom pontos építési dátumát sem tudták megállapítani az összeírók, viszont 1775-ben azt jegyezték föl, hogy az a telek, amelyen már emberemlékezetet meghaladó idő óta állt a templomocska, Fancsikay Judit úrasszony tulajdona volt. A régi fatemplomot folyamatosan karban tarthatták, csak a 19. század végén kezdtek egy új kőtemplom építéséhez.

Az új templomban egy régi ikonosztáziont állítottak föl, valószínűleg a fatemplomból helyezték át, amelyet a legutóbbi felújítás folyamán szétbontottak. Az ikonosztázionon felirat, évszám nem látszik, ezért pontos készítési ideje, faragója, festője egyelőre nem azonosítható, csak a faragványok, illetve az ikonok művészeti stílusa alapján becsülhetjük meg hozzávetőlegesen készítési korát. Az évszázadok folyamán biztosan többször megújították, átalakították, legutóbb 1975-ben festették át radikálisan.

A magyar kormány támogatásával 2013 óta folytak az ikonosztázion restaurálási munkálatai. A Rómer Flóris Terv támogatásával, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában a templom ikonosztázion-díszítőelemein végzett konzervációs-restaurációs munkálatokkal fejeződtek be.

Martinuzzi György váradi püspök Alvincen, és más történetek: megjelent az In situ első száma!
Jelentős építészettörténeti leletek kerültek felszínre Magyarszováton