Dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára mutatta be a Rómer Flóris Tervet Nagyváradon. A program keretében Magyarország 200 millió forintot fordít a kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére.

A Rómer Flóris Tervet a nagyváradi római katolikus püspökség által a magyar régészet atyja születésének 200. évfordulója alkalmából szervezett konferencia keretében jelentették be 2015. október 17-én. A sajtótájékoztatón elhangzott, a program célja felkutatni, megőrizni és megóvni azokat a magyar kultúrához tartozó és az identitás megőrzése szempontjából fontos emlékeket, amelyeket a magyarság építő munkája során létrehozott az elmúlt több mint ezer év alatt a Kárpát-medencében.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, a Terv éves kerete 200 millió forint, amelynek felhasználásával elsősorban azokat az értékeket mentik, amelyek valóban kiemelkedő szereppel rendelkeznek a magyar történelem és identitás szempontjából. Hozzátette, ez az az összeg csak töredékét képes megmenteni a létező sok értéknek, a komoly tudományos előkészítő munka révén azonban olyan emlékek megóvására irányul, amelyek leginkább rászorulnak védelemre, és így a magyarországi támogatás megfelelően hasznosul.

„Bízunk benne, hogy ezzel a néhány millió forinttal sok helyen tudunk segíteni, és meg tudjuk őrizni a sokaknak kulturális értéket képviselő, másoknak identitás, vagy éppen szakrális jelentőségű helyeket” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dr. Puskás Imre hangsúlyozta, Magyarország eddig is igyekezett költségvetési forrásokat fordítani a kárpát-medencei értékmegőrzésre, a Rómer Flóris Tervvel azonban jelentősen változik az anyagi források nagyságrendje.

A politikus elmondta, a rendelkezésre álló forrás elosztásáról pályázatok elbírálása útján döntenek, illetve a bíráló bizottság egyedi döntéseket is hoz majd. Az összegből elkülönítenek egy úgynevezett vis maior keretet, amelyből olyan műemlékek felújítását tudják elvégezni, amelyek természeti katasztrófa során rongálódtak meg. A közreműködő szervezet a Teleki László Alapítvány lesz, amely a munka szakszerű lebonyolítását segíti majd.

Az örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett, a határon túli állami és civil örökségvédelmi szervezetekkel az elmúlt negyedszázad folyamán szoros és igen eredményes együttműködés jött létre. A Rómer Flóris Terv alkalmat ad a műemlék-és örökségvédelmi tapasztalatok átadására, közös múltunk ápolására is.

Bocskei-Laszlo„A Rómer Flóris Terv közösségünk és nemzetünk megerősítését segíti és mozdítja elő” – fejezte be beszédét dr. Puskás Imre.

A sajtótájékoztatón Böcskei László nagyváradi megyés püspök köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek a konferencia létrehozásában és elmondta, nagy büszkeséggel tölti el, hogy a nagyváradi kanonok születésének 200. évfordulójának alkalmából rendezett konferencián jelenthetik be a róla elnevezett örökségvédelmi programot.

„Nagyon komoly munka és elköteleződés áll Rómer Flóris élete és munkássága mögött. Univerzális személyiség volt, akinek életéből és munkásságából mindnyájan tanulhatunk – jellemezte a magyar régészet és örökségvédelem atyját Böcskei László.

A Rómer Flóris Tervvel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Szükségünk van támogatásra és egy helyes, határozott hozzáállásra, hogy tudjunk élni a lehetőségekkel és felismerhessük a prioritásokat, hogy ismertté tehessük értékeinket. Az ebből az összefogásból megújult templomok, műemléki épületek, amelyek örökségünket képezik, találkozópontokká válhatnak a generációk között és az emberek között. A Rómer Flóris Terv egy híd, amely összeköt bennünket, hogy együttesen megőrizzük közös örökségünket”.

Átadták a felújított síteri református templomot