Az elkövetkező három évben mintegy hatszázmillió forint jut a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megóvására és megmentésére – hangzott el a Rómer Flóris Terv egyedi döntéseiről szóló 2016. június 17-i sajtótájékoztatón, a felvidéki Hontvarsányban. Az idei egyedi döntéseknek köszönhetően több mint félszáz helyszínen valósul meg értékmentés, 117 millió forint támogatásból, ismertette az eseményen dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára. A sajtótájékoztatón részt vett a közreműködő Teleki László Alapítvány igazgatója, dr. Diószegi László, valamint a Barsi Egyházmegye esperese, Kassai Gyula.

Puskás Imre helyettes államtitkár

„A magyar kormány fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medencei magyar épített örökségünket megóvja. Az épületek felújítása és megóvása igen fontos, mivel a magyar közösséget szolgálja. Ezek az épületek a magyar történelemről, a magyar közösség hitéről szólnak” – hangsúlyozta dr. Puskás Imre.

A helyettes államtitkár hozzátette: 2018-ig évente 200 millió forint áll majd rendelkezésre a határon túli, magyar vonatkozású műemlékek megóvására. A forrás felosztása részben egyedi döntés, részben nyílt felhívás keretében történik majd, ez utóbbi idén további 45 millió támogatást jelent.  A pályázati eljárás jelenleg is zajlik, mintegy kilencven pályázat érkezett, amelyek elbírálása júliusban várható.  A Rómer Flóris Tervet a Magyar Kormány 2015 októberében indította el, amelynek gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága. A Terv lebonyolítását a Teleki László Alapítvány segíti. A döntések előkészítését a Terv bíráló bizottsága támogatja, amelynek elnöke dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Diószegi László igazgató

Az sajtótájékoztatón részt vett Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója is, aki elmondta, szükség van a szakmai felügyelet bebiztosítására, mert sok helyütt veszélybe került a magyarság és a szórvány épített öröksége is. Az igazgató hangsúlyozta nem szabad hagyni, hogy további nemzeti értékek semmisüljenek meg, hiszen – főként a templomok – összetartó erővel bírnak a magyarság számára.

Kassai Gyula esperes

Kassai Gyula, a Barsi Református Egyházmegye esperese elmondta: a több mint 800 éves hontvarsányi, Árpád-korból fennmaradt templom tetőzete és homlokzata újra a régi fényében tündököl, ezzel is erősítve a környék magyarságát. A vendégek végezetül megtekintették a lévai lelkészi hivatalban található „Megújuló magyar műemlékek a Kárpát-medencében” című ideiglenes tárlatot, amely a korábbi felújítási munkálatok keretében megszépült szakrális épületeket mutatja be.

A Rómer Flóris Terv keretében a 2016. évi egyedi döntések révén támogatásban részesített műemlékek listája

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó sajtómegjelenések

Hontvarsányban mutatták be a Rómer Flóris Tervet – felvidek.ma – 2016.06.17.

Megmenteni az örökséget – magyarhirlap.hu – 2016.06.18.

Rómer Flóris Terv keretében újult meg a hontvarsányi református templom – refradio.eu – 2016.06.18.

Magyar emlékek újulnak meg a Rómer Flóris Terv keretében – vajma.info – 2016.06.17.

Idén nyolc emlék újulhat meg a Felvidéken a Rómer Flóris Tervnek köszönhetően – hirek.sk – 2016.06.17.

53 határon túli műemlék újul meg – kultura.hu – 2016.06.17.

Magyar emlékek újulnak meg a Rómer Flóris Terv keretében – webradio.hu – 2016.06.17.

Azonnali segítséget nyújt a Rómer Flóris Terv a kutyfalvi templom helyreállításához
Megjelent a Rómer Flóris Terv nyílt felhívása