A műszaki felmérés követően a védőtető már a következő hetekben elkészülhet a Rómer Flóris Terv vis maior keretéből. Az új toronysisak tervezésére, majd újjáépítésére pedig a Magyar Kormány várhatóan a Rómer Flóris Tervből egyedi döntéssel biztosít majd forrást 2017-ben – jelentette be dr. Puskás Imre, kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a kutyfalvi református templom helyszíni bejárásán, 2016. június 23-án.

A viharkárokat szenvedett templom 2168_kissgabor
A Maros megyében vasárnap este végigsöprő tornádószerű vihar ledöntötte Kutyfalván a református templom 200 éves tornyát. A 15. században épült, középkori eredetű, gótikus templom kiemelt jelentőségű műemlék, amelynek középkori részletei a mai napig megvannak. A templom súlyosan megrongálódott a viharban, a műemlék sisakja lezuhant, az épület teljesen beázott.Puskás Imre a sajtótájékoztatón_2246

Puskás Imre a helyszíni bejárást követő sajtótájékoztatón felidézte: a Rómer Flóris Tervet a magyar kormány 2015 októberében indította el; gazdája a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért és Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Államtitkársága. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárására, megóvására és megismertetésére elindított program évi 200 millió forintos keretének felosztása részben egyedi döntés, részben nyílt felhívás alapján történik. Rendelkezésre áll azonban egy négymillió forintos vis maior keret is, ebből nyílik most lehetőség a súlyos viharkárt szenvedett műemlék templom megmentésére.

Súlyos viharkárokat szenvedett a templom_2152_kissgaborPuskás Imre hozzátette: a további károk megelőzése céljából a toronyra ideiglenes védőtetőt kell építeni; ennek a költsége egymillió forint lehet, az összeg felét azonban várhatóan a református püspökség állja. Közben megkezdődik az új toronysisak tervezése, majd 2017 elején az újjáépítése. Ezekre a munkákra a magyar kormány várhatóan a Rómer Flóris Tervből egyedi döntéssel biztosít majd forrást, s a következő évben a templom alapos művészettörténet kutatása is megtörténhet – árulta el a helyettes államtitkár.

Helyszíni bejárás Kutyfalván _2160A Rómer Flóris Terv idei egyedi döntéseinek köszönhetően több mint félszáz helyszínen valósul meg értékmentés, 117 millió forint támogatásból. Ezek körében egyebek között 5 millió forint jut a kiszsolnai evangélikus templom és kiemelkedő jelentőségű freskóinak megóvására, 2,7 millió forint az énlakai, 15. századi, unitárius templom festett famennyezetének restaurálására, továbbá 7 millió forint támogatásból valósulhat meg a kárpátaljai Tiszabökény görög katolikus templomának tartószerkezeti megerősítése és homlokzat-helyreállításának első üteme is.

Kapcsolódó képek
(Fotók: Kiss Gábor)

Kapcsolódó sajtómegjelenések

Magyar segítség a viharban megsérült kutyfalvi templom újjáépítéséhez
m1, Ma délután – 2016.06.23.
webradio.hu

Megmentik a kutyfalvi templomot – kronika.ro – 2016.06.24.

Magyar kormánytámogatás – 3szek.ro – 2016.06.24.

Kutyfalva református templomának újjáépítéséhez Magyarország már felajánlotta segítségét (m1 – Híradó M1 2016.06.23 19:30 – 20:24)

A Rómer Flóris Terv keretéből állítják helyre a kutyfalvi templom tornyát – kormany.hu – 2016.06.23.

A Rómer Flóris Terv keretéből állítják helyre a kutyfalvi templom tornyát – article.wn.com – 2016.06.23.

Helyreállítják a kutyfalvi templom tornyát – nemzeti.net – 2016.06.24.

Gyorssegély a kutyfalvi templomnak – erdely.tv – 2016.06.23.

Helyreállítják a kutyfalvi templom tornyát  – Református – 2016.06.24.

Átadták az újjáépített haranglábat a szlovéniai Kámaházán
Hontvarsányban mutatták be a Rómer Flóris Terv egyedi támogatási döntéseit