„A ma felavatott harangláb nemcsak az itt élő magyar közösség erejéről és hitéről tanúskodik: üzenetet is hordoz magában. Azt üzeni, hogy a magyar kormány felelősséggel gondolkodik a külhoni műemlékekről és magyar közösségekről” – fogalmazott dr. Puskás Imre, a Rómer Flóris Terv keretében megújult kámaházi harangláb szerdai, ünnepélyes átadásán. A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára az átadáson elmondta: a külhoni magyar vonatkozású műemlékek megmentését célzó program keretében az idén csaknem 80 helyszínen segíti a magyar kormány Kárpát-medencei épített örökségünk megóvását és megmentését.

Kámaháza, 2016. július 6. A Rómer Flóris Terv forrásából felújított harangláb a szlovéniai Kámaházán 2016. július 6-án. A harangláb másfél millió forintból lett felújítva. A Rómer Flóris Terv célja a határon túli magyar vonatkozású épített kulturális örökség értékeinek feltárása, megóvása és megismertetése. MTI Fotó: Varga György

A magyar-szlovén határ menti Kámaháza főutcáján az 1870-es években épült a műemléki védelem alatt álló harangláb. A Rómer Flóris Terv keretében lezajlott munkálatok során a deszkaburkolat és a deszkafedés cseréje valósult meg, mintegy másfél millió forintos beruházás nyomán.

A harangláb 2016. július 6-i ünnepélyes avatásán részt vett dr. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, aki köszöntőjében elmondta: a magyar kormány felelősségének érzi, hogy a magyarság egészéért tegyen, és olyan ügyeket szolgáljon, amelyek az egész nemzet megmaradását segítik. Ezért hozta létre a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a Kárpát-medencei magyar vonatkozású műemlékek megmentése, megőrzése és ismertté tétele. A helyettes államtitkár kiemelte: a Rómer Flóris Terv idei 200 millió forintos költségvetési keretéből idén csaknem 80 helyszínen nyújt segítséget a magyar kormány a magyar vonatkozású külhoni műemlékek megmentésében. „Az nyilván látszik a ráfordított összeg nagyságából is, hogy nem vállalkozhatunk arra, hogy teljes felújítás történjen egy templomban vagy egy más, jelentős műemlékben. Ezek az összegek azt a célt szolgálják, hogy azokat a munkálatokat el tudjuk végezni, ami ezeknek az épületeknek a megmaradását, megóvását szolgálják – mondta Puskás Imre a muravidéki átadó ünnepség után.

Horváth Ferenc ünnepi köszöntőt mondot_Foto_Sarkadi Márton (1)Az átadáson részt vett Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, valamint dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója is.

„Ez egy kis lépésnek számíthat talán külső szemmel nézve, de a muravidéki magyarság számára ez egy nagyon nagy lépés, főként úgy, hogy a Muravidék egyik legkisebb településén újult meg ez a harangláb” – fogalmazott az avatást követően Horváth Ferenc.

A Muravidéknek egyébként számos történelmi emléke van, a hetési fa haranglábak, szoknyásharangok elválaszthatatlanul hozzá tartoznak a falvak képéhez, fontos népi építészeti és építészettörténeti emlékek. Ezek a haranglábak olyan ács és faműves tudásról tanúskodnak – a tetőszerkezetük szoknyás kialakítása miatt –, amelyek pótolhatatlanok a hagyományos építkezési formák megőrzésében és továbbörökítésében.

Fotók: MTI (Varga György); Sarkadi Márton

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó sajtómegjelenések

Átadták az újjáépített haranglábat a szlovéniai Kámaházán (Kossuth Rádió – Esti Krónika 2016.07.06 17:30 – 17:55)

A Rómer Flóris Terv forrásából felújított harangláb a szlovéniai Kámaházán (kanizsaujsag.hu; 2016. 07. 06.)

Haranglábat avattak Kámaházán (zaol.hu; 2016. 07. 06.)

Kámaháza „kincse” újra pompázik (Magyar Műsorok Stúdiója; 2016.07.07.)

Műemlékápolás Farnason
Azonnali segítséget nyújt a Rómer Flóris Terv a kutyfalvi templom helyreállításához