2016. augusztus 8-a és 14-e között műemlékápoló tábort szerveztek a kalotaszegi Farnason. A falu református templomához tartozó fa harangláb és a hozzá csatlakozó, szintén 18. századi, fából készült kerítés felújítási munkálatai ez év nyarán és 2017 tavaszán valósulnak meg.

farnasi harangláb és kapuAz első fázisban a súlyosan károsodott kerítés helyreállítása kezdődött el, melynek megszervezésében és lebonyolításában az Ágoston Sándor Alapítvány és a Teleki László Alapítvány is részt vett. Az építkezés anyagi forrását a Miniszterelnökség kezdeményezésére éltre hívott, külhoni magyar vonatkozású műemlékek megmentését célzó Rómer Flóris Terv biztosítja.
Az Ágoston Sándor Alapítvány önkéntesei a külhoni szórvány református közösségek segítésére vállalnak szolgálatot – ez évben a Rómer Flóris Tervvel együttműködésben – a farnasi gyülekezetre esett a választás.

a csapat tagjai és az ácsmesterAz egyhetes ott tartózkodás alatt 11 fiatal dolgozott Sarkadi Márton építészmérnök és Varga Sándor kárpátaljai zsindelyező- és ácsmester szakmai vezetése mellett. A csapat tagjai nagyrészt frissen végzett építészek és építészhallgatók voltak, de a közeli zsoboki gyermekotthonból is csatlakoztak lelkes fiatalok.

A munka a kerítés meglévő állapotának dokumentálásával kezdődött, majd földmunka következett – a szerkezet kiszabadítása az évek során a tövébe töltődött földből. A károsodott részek pótlására, javítására új faanyagból készültek el az eredetiekkel formailag és szerkezeti kapcsolataikban is megegyező elemek. Ehhez az ácsmunkához szükség volt a szerkezet teljes szétbontására, így felszínre került a kerítés alatti kőalap is, mely sok helyen hiányos volt. A kőalap újraépült, és a kerítés melletti terep is átalakult, kialakítva a vízelvezetés útját és így megakadályozva az új szerkezet földdel való érintkezését.

károsodott részek pótlásaAz egy hét alatt elkészültek a pótlandó szerkezetek, s minden új és régi fa elem rovar- és gombafertőzés elleni kezelést kapott. A munkálatok hamarosan folytatódnak a kerítés összeállításával és a harangtorony zsindelyfedésének újrakészítésével.

Felbecsülhetetlen értékű művészettörténeti leletet ment meg a Rómer Flóris Terv
Átadták az újjáépített haranglábat a szlovéniai Kámaházán