Az Ungvári Nemzeti Egyetem régészei 2019 nyarán folytatták az ungvári vár területén található templom romjainak 2018-ban megkezdett kutatását. Most a templomhajó feltárására került sor. A kutatók a hajót tartják a templom legkorábbi részének, vagyis ez a rész a legígéretesebb keltezése szempontjából.
A 2019-ben kutatott területen sikerült feltárni négy kriptát. Bolthajtásuk beomlott, a sírokat még a XVIII. században kifosztották, és építési törmelékkel töltötték fel őket.
Napvilágra került a templomhajóhoz csatolt Drugeth-kripta bejárata is. A bejárat egyik falán (balról) jól kivehetőek a lépcső gerendanyílásai, melyek a templom padlószintje alá, a kriptába vezettek. Ugyanitt található egy beépített kőtömb az ajtó rögzítésére szolgáló nyílásokkal.
A szelvény nyugati részében a szakemberek falmaradványokat tártak fel. Elhelyezkedésükből és méretükből ítélve (szélességük 1,6 m, 1,4 mélyen a templom padlószintje alatt) nem tartható kizártnak, hogy a korai templom nyugati falának maradványairól van szó, bár ez véglegesen csak a következő idényre tervezett ásatások után határozható meg.
Az ásatás során jelentős mennyiségű tárgyi lelet is előkerült. Három időrendi periódusba sorolhatjuk őket:

1. Hallstatt-kor (i. e. X-VIII. század);
2. középkor (XII-XIII. század);
3. késő középkor – kora újkor (XIV-XV. század fordulója–XVIII. század eleje).

Az utolsó periódus leletei azok, melyek közvetlenül a templom építésének és működésének korával hozhatóak kapcsolatba. Természetesen tömegükben jóval felülmúlják a korábbi leleteket. A kisleletek száma meghaladja a százat. Dominálnak a viseleti elemek és ékszerek (övcsatok, kapcsok, gombok, veretek, gyöngyök, gyűrűk, medálok, keresztek stb.). Viszonylag nagy csoportot alkotnak a pénzek, mintegy ötven érme. Ezen kívül előkerült két szablya is (egy ép és egy töredék).
Az Ungvári Nemzeti Egyetem régészei idén a vártemplom területén megkezdett ásatás folytatását tervezik. Ennek feladata a templomhajó területének teljes feltárása (amennyire azt az itt növő fák lehetővé teszik) valamint a Drugeth-kripta kutatása.
Az ungvári várról itt olvashat bővebben.

Koronavírus: a Teleki László Alapítvány folytatja a munkát
A Teleki László Alapítvány projektjei: a huszti vár régészeti kutatása