Nagyszőlős (Vinohradiv) városa, az egykori Ugocsa vármegye székhelye, a Tisza völgyében, a Fekete hegy lábánál, a magyar határtól mintegy 30 km-re található. A városban a magyar közösség aránya ma mintegy 15%, 3500 lélek.

A ferencesek 1669-ben, másodízben telepedtek meg a városban. (Első kolostoruk a Kankó vár területén volt, mely a történelem viharaiban kihalt, elpusztult.) A Perényiek adománya nyomán, Bánffy Gábor egykori udvarházából átalakítások sorával jött létre a rendház mai formája. E rendház mellé építették meg észak-déli hossztengellyel templomukat. 1889-ben átépítették, a templom főhomlokzata és tornya ekkor kapta ma is látható alakját.

A 2000-ben visszakapott épületen megtörtént a tetőszerkezet felújítása, az ereszcsatorna teljes cseréje, a csapadékvíz elvezetése, a nyílászárók teljes cseréje, a belső burkolatok és gépészet felújítása. Az épület új külső és belső vakolatot kapott, kivéve a templom és a kolostor északi homlokzatát.

Az épületegyüttest zsindely fedi, amelynek állapota igen rossz. Ennek oka egyrészt, hogy a ~15 éve felrakott zsindely eleve gyenge minőségű, és igen vékony, másrészt, hogy a zsindelyen eleve nem végeztek impregnálást. A felület jelentős részén, mintegy 10%-án, a zsindelyelemek alsó végei már szálkásodnak, pöndörödnek. Néhány zsindely – valószínűleg jégverés következtében – hosszában átrepedt. A hármas átfedés miatt közvetlen beázások egyelőre nincsenek. Az épület gerincét megtépázó viharok megrongálták a villámhárítót is. Két-három ponton a vezetéktartó acélelemek kifordultak, s így a vezeték ráfeküdt a tetőre. Javítása szintén sürgető feladat. A tetőfelületek csapadékvizét zárt rendszerben vezetik el, aminek ellenőrzése, tisztítása azonban nincs megoldva. A tisztítóelemek beépítése, az elvezetés ellenőrzése fontos feladat. Az épület körül 15 évvel ezelőtt drén is készült, aminek elvezetése ellenőrzéséhez nincs ellenőrzési pont. A rendszer szisztémája és állapota tisztázásra vár.

A 2016-os magyar kormányzati támogatás sürgősségi beavatkozásként az épület állagmegóvását – a villámhárító és zsindelyhéjazat javítását (pótlás és impregnálás), a csapadékvíz elvezetés javítását (tető ill. drénrendszer) – a torony és az északi homlokzat helyreállítását (párkányok, vakolat) segíti. A munkák építészeti felújítási tervek alapján folytak.

Az északi homlokzaton teljes egészében le kellett verni a vakolatot, mert annak jelentős része javíthatatlanná vált. Legfőképpen a párkányok sérültek a korábbi megromlott bádogozás miatt. A feltárás során az is kiderült, hogy korábban a homlokzaton futott egy főpárkány is, most ez is vissza lett állítva. A vakolat a magasabb részeken hagyományos vakolattal lett elkészítve, az alsó részen speciális szellőző és sómegtartó vakolat anyaggal, hogy a falba folyamatosan felszívódó vizet, és a rá csapódó csapadékvizet ki tuja párologtatni. A falfelület színezése hagyományos mésszel történt. A párkányok bádoggal lettek lefedve ott, ahol ez szükséges volt.