Megjelent a Teleki László Alapítvány legújabb kiadványa, a Falfestészeti emlékek a középkori Zólyom vármegye területén című album. A Jékely Zsombor és Kovács Gergely által írt, Kollár Tibor által szerkesztett, és Mudrák Attila gyönyörű fotóival illusztrált kötet hosszú tanulmányban mutatja be a középkori Zólyom vármegyét. Jékely Zsombor írásából kiderül többek között, miért volt fontos helyszín a vármegye a hozzá tartozó várakkal, miért alapítottak kolostort a területen IV. Béla kedves ferencesei, és hogy mi adta jelentőségét a vármegye Zólyom melletti másik nagy városának, Besztercebányának.

A bevezető tanulmány után az egyes helyszínek, templomok bemutatása következik. Kovács Gergely a zolnai Szent István-templomról, a felsőmicsinyei Szent Mihály-templomról és a nagyócsai Mindenszentek-templomról ír, míg Jékely Zsombor a cserényi Szent Márton-templom és a póniki Evangélista Szent János-templom hol töredékesen, hol teljesebben fennmaradt falképeit vizsgálja.

Az írott anyag mellett a kötetet illusztráló több száz fotó segít felmérni, milyen páratlan kincseket rejtenek ezek a templomok.

A kötet ára 11.000.-Ft, amennyiben közvetlenül a Teleki László Alapítványtól, mint kiadótól vásárolja meg 30% árengedményt biztosítunk.

A pandémia miatti kényszerpihenő után az "Ideje az építésnek" című kiállítás utolsó felvidéki helyszínén kerül bemutatásra
Restaurálási munkák a siteri középkori templom falfestményein