Szeptember 26-án a felvidéki Zselízre érkezett a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című vándorkiállítása.

A nagyjából 7000 lelkes, felerészt magyarok lakta városban a Csemadok helyi alapszervezete ha – a koronavírus miatt – szerényebb keretek között is, de megtartotta hagyományos őszi, szüreti rendezvényét, és ennek keretében kerítettek sort a kiállításmegnyitóra is.

A kiállítást a zselízi Magyar Ház nagy- és kistermében mutatják be, ám a megnyitót rendhagyó módon az udvaron tartották. A Teleki László Alapítvány felügyelő bizottságának elnöke, dr. Kollár Tibor elmondta: az alapítvány egyik fő célkitűzése a Kárpát-medence zömmel középkori magyar műemlékeinek megmentése, szakszerű felújítása. Az alapítvány által lebonyolított, a magyar kormány finanszírozásában megvalósuló Rómer Flóris-terv anyagi és szakmai támogatásával folytatódik a zselízi Szent Jakab plébániatemplom középkori freskóinak restaurálása.

„Sok esetben az utolsó előtti – vagy akár utáni – pillanatban nyújt segítő jobbot az alapítványunk azoknak az értékeknek, melyek az idők során a hanyatlás sorsára jutottak – mondta el a megnyitón Kollár Tibor. – Ezen értékek nélkül viszont szegényebb lenne a kultúránk, szegényebb lenne a magyarság, ezért nagy szolgálatot teljesít a magyar kormány programja.”

Örökségvédelem felsőfokon: október 15-én tartják a Rómer Flóris Terv - Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében című konferenciát
Statikai megerősítési munkálatok a felvidéki Zsipen