Oltszem (Olteni) falu a Baróti-hegység és a Bodoki-hegység közötti völgyben, Sepsiszentgyörgytől 13 km-re északra, az Olt jobb oldali teraszán fekszik.

Gróf Mikó Miklós kastélya az 1820-as években épült, egykori római katonai tábor (castrum) területén. Előzménye egy 14. századi és egy 18. századi udvarház volt.

A téglalap alaprajzú, szimmetrikus homlokzatú, oszlopos előcsarnokú épület az erdélyi késő klasszicista építészet jelentős, igen jól megmaradt, egységes alkotása. A földszintes, alápincézett épület középső részét a nagyterem foglalja el.

Kiemelkedő jelentőségű értéke az Erdély-szerte egyedülálló, egységes ikonográfiai program alapján készült, viszonylag jól megőrzött belső falképegyüttes, melyet a hagyomány szerint Bodor Péter marosvásárhelyi ezermester készített az 1840-es években. A teljes falképciklus megismerését és az eredeti ikonográfiai szándék teljes körű megértését jelentősen nehezíti a falképek felületének nagy részét mai napig takaró meszelés, valamint az, hogy a 20. század utolsó évtizedében elkezdett feltáró kutatásuk félbemaradt.

A falképek károsodásához hozzájárultak az épületben végzett későbbi átalakítások (nyílászárók, kályhák elhelyezése), továbbá az egymást követő földrengések okozta károsodások (a falazatokon látható átlós repedések), valamint a szakszerűtlen villanyszerelési munkák.

A Teleki László Alapítvány megbízásából a munkálatok első fázisát a restaurátori terv összeállítása jelentette. A munkálatoknak ebben a fázisában megtörtént a rossz állapotú falképek sürgősségi konzerválása. A sürgősségi beavatkozásra azért is szükség volt, mert a falakon szerkezeti megerősítéseket kell végezni és a vakolatok rögzítése nélkül további felületek vesztek volna el. A vakolatszélek rögzítése a teljes felületen megtörtént. A nagyterem déli falán 70%-os arányban megtörtént a festett felület feltárása.

A munkálatokat az Imago Picta Kft., Kiss Lóránd restaurátor végezte.