Marosszentkirály (Sâncraiu de Mureș) falu a Maros jobb partján, Marosvásárhelytől nyugatra 5 km-re. A Marosszentkirály és Náznánfalva határában álló kápolnát 1743-1746 között építették Nagyboldogasszony tiszteletére. A kápolna 1996-tól a marosvásárhelyi Remete Szent Antal Plébánia filiája, addig a marosvásárhelyi ferencesek látták el.

A vidéken ritka alapformában, centrális elrendezéssel épült kápolna négykaréjos, a bejárat tengelyére szimmetrikus alaprajzzal. Az ellentétes ívekből képzett homlokzatot lizénák tagolják, és kis négyzetes ablakok osztják. A törtvonalú tetőszerkezet bádoggal héjalt. A kápolna belsejébe a nyugati homlokzaton nyíló ajtón át lehet bejutni. A bejárata feletti külső homlokzaton félköríves fülkében Nepomuki Szent János igényes kivitelezésű barokk szobra áll. A kápolna belső terének nyugati oldalán fa mellvédes karzat, a keleti, íves falszakaszon az oltár helyezkedik el. Különleges a kápolnát fedő síkmennyezet a középrészt kiemelő leveles és virágfüzérből alkotott stukkódíszítéssel. A kápolna telkén áll egy 18. századi harangláb, amelyet 2005-ben a Teleki László Alapítvány támogatásával felújítottak, zsindelyeztek. Az utóbbi évek alatt, a kápolna héjazatának ereszsávjában a horganyzott lemez és kapcsolódó szerkezetek elöregedtek, tönkrementek.

A Rómer Flóris Terv 2017 évi támogatásából a kápolna bádog héjazatának felújítási munkálatai, új ereszcsatorna és lefolyók szerelése valósult meg a körtvélyfájai Nivo Construct Kft. kivitelezésében.