Kolozsvár (Cluj-Napoca) Erdély történelmi központja és legjelentősebb városa, az Erdélyi-középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen helyezkedik el.

A kolozsvári ferences kolostor a város egyik legrégebbi épületegyüttese. Az óváros északkeleti részén található, először a domonkos rend kolostora volt, majd a jezsuita rend működött benne és csak a 18. században került a ferences rend tulajdonába.

A 15. században gótikus stílusban épült, a 18. században megújították, majd a 20. század elején a magyar műemlékvédelem egyik korai nagyszabású vállalkozása keretében restaurálták. A 20. század második felében az államosított épületben iskola működött, állapota súlyosan leromlott. A ferences rend hosszas eljárást követően kapta vissza az ingatlant.

A 2012-es esztendőben a kolostor állapotmegőrzéséhez szükséges sürgősségi beavatkozásokra került sor (pl. az épület oldalából kinőtt fák kivágása/eltávolítása, a csatornák egy részének cseréje, hiányzó tetőcserepek ideiglenes pótlása stb). Közben elkezdődtek az épületfelmérések és vizsgálatok. Ezek fényében sor került néhány helyen a legsürgősebb statikai megerősítések elvégzésére. 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a kolostor kerengője egy részének a rehabilitációjára került sor: elsősorban a régi, cementes vakolat eltávolítása, ill. egy átjáró kialakítása, felújítása valósult meg. 2015-ben több helyen is a régi, felázott vakolat eltávolítására került sor, ami nagymértékben segíti az átázott falazat kiszáradását.

A tetőzet állapota rossz, helyenként maga a tartószerkezet is sérült, néhány helyen improvizatív jellegű, szakszerűtlen beavatkozások miatt balesetveszélyes is. Több helyen – főleg a beázások helyén – gombakárok nyomai is láthatóak. Jelentős mennyiségű törmelék is nagy terhet jelent az épület padlásfödémének.

A szóban forgó restaurálás és helyreállítás a kolozsvári ferences monostor keleti szárnya fölötti kb. 420 négyzetméter felületű igen rossz állapotban lévő tetőszerkezetet érintette.

Első lépésként az építőtelep megszervezése és a szükséges anyagok (nagyobb mennyiségű faanyag, kezelt fém elemek az ácskötésekhez, mész, stb.) beszerzése mellett a tetőtér kitakarítása történt meg, ez kb. 24 köbméter törmelék elszállítását jelentette, gondosan ügyelve arra, hogy az alsó szint boltívein maradjon elég törmelékanyag azoknak megfelelő működése érdekében. Ezután következett a három darab használaton kívül lévő kémény visszabontása a tetőfelület szintjéig és eltömítése mészhabarccsal, majd következett a tetőszerkezet helyreállítása és hódfarkú cseréppel való befedése.

2016-ban Rómer Flóris Terv nyílt pályázati támogatásával elkészült a tetőszerkezet egy részének megerősítése.

A 2017. évi támogatásból, illetve a nyílt pályázati támogatásból folytatódtak a tetőfelújítási munkálatok a nyugati szárny tetőszerkezet megerősítésével, esővíz elvezető csatornák kicserélésével, cseréptartó lécek cseréjével és cserepezéssel.

Kivitelezési munkálatok: Pro Restauratio Kft