Feldoboly (Dobolii de Sus) a háromszéki medence legdélkeletibb magyar faluja. a bodzai hegység északi nyúlványának teknő alakú völgyében húzódik meg, központjában a fallal kerített református templommal.

A falu egyetlen temploma feltehetően középkori eredetű, melyet 1773-ban átépítettek. A hagymasisakos harangtorony fiatalabb, láthatóan később toldották a templomhoz, ami mind a mai napig szerkezeti problémákat okoz. A templom déli és az északi falának függőlegeshez viszonyított kifordulása fél méter. Pusztulás fenyegeti a templom egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű festett famennyezetét és a falkép-töredékeit.

A templom a szerkezeti problémák miatt évtizedek óta használaton kívül van.

Elkészült a templomegyüttes építészeti, topográfiai, szerkezeti felmérése, valamint a talajnedvességgel kapcsolatos szakvélemény.

2016-ban a Rómer Flóris Terv nyílt pályázati támogatásból elkészült a részleges külső tereprendezés és a templombelső felújítási munkálatai. Megtörtént a teljes földmunka a tereprendezés érdekében és a régészeti ásatások folytatása érdekében részlegesen elkészültek a külső kőjárdák, a felszíni vízelvezetők, a kerítőfal részleges aláfalazása, valamint a templomi bútorzat szétbontása, a deszkapadló előkészítéséhez szükséges ásások.

A 2017. évi Rómer Flóris Terv nyílt pályázatán támogatást nyertek a templom vakolatjavítási munkálataira. Tekintettel arra, hogy a megítélt támogatás nem volt elegendő a vakolatjavítási munkálatokra, írásos kérelem alapján elkészültek a templom padjainak felújítási munkálatai.

A helyreállítási munkálatok tervezését a Linea Kft. irányította.

Kivitelezés: Constructii MBS Kft