Fancsika az egykori Ugocsa vármegye Tiszán inneni járásában fekvő község, ma Ukrajnához tartozó település. Lakói magyarok és ukránok.

A görögkatolikus egyházközség alapítási éve pontosan nem ismert. A XVIII. századi összeírások egy része szerint 1688-ban már létezett, más források viszont úgy tudják, hogy csak 1703-ban alapították. Az egykori fatemplom pontos építési dátumát sem tudták megállapítani az összeírók, viszont 1775-ben azt jegyezték föl, hogy az a telek, amelyen már emberemlékezetet meghaladó idő óta állt a templomocska, Fancsikay Judit úrasszony tulajdona volt. A régi fatemplomot folyamatosan karban tarthatták, csak a XIX. század végén kezdtek egy új kőtemplom építéséhez. Az új templomban egy régi ikonosztázt állítottak föl, amelyet valószínűleg a korábbi fatemplomból helyeztek át, majd a legutóbbi felújítás folyamán szétbontottak, de szerencsére megőriztek, így lehetővé vált újbóli felállítása. Az ikonosztázon felirat, évszám nem látszik, ezért pontos készítési ideje, faragója, festője egyelőre nem azonosítható, csak a faragványok, illetve az ikonok művészeti stílusa alapján becsülhetjük meg hozzávetőlegesen készítési korát. Az évszázadok folyamán biztosan többször megújították, átalakították, legutóbb 1975-ben festették át radikálisan.

A Rómer Flóris Terv támogatási keretéből restaurálásra került a templom ikonosztázionjából hat oromzati próféta és két apostol ikon.

A tisztítást és konzerválást Lángi József restaurátor végezte.