arkos_muemlekÁrkos falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 4 km-re északnyugatra, az Árkos-patak völgyében fekszik.

Árkos régi 13. századi templomát a 15. században részben újjáépítették, meghagyva félköríves záródású szentélyét. A szabálytalan ötszög alaprajzú, bástyákkal erősített várfallal a 17. század első felében erődítették. 1830-ban a korábbi templom helyére egyhajós templomot emeltek. A ma is álló, hatszintes, órapárkányos, nyújtott hagymasisakos, barokk harangtorony 1844-ben épült.

A bástyák és a várfalak állapota leromlott, falazatukban repedések láthatók, a falkorona hiányos. A bástyák födémeinek fagerendázata károsodott, deszkaborításuk hiányzik. A tetőszerkezet és a héjazat állapota leromlott, a gyenge minőségű cserép miatt a bástyák helyenként beáznak. A hiányzó nyílászárók, a megoldatlan esővíz elvezetés és az épületek melletti sűrű növényzet következményeként a falazatokon felázások jelentkeznek, a külső és belső vakolat nedvesedik. Erősen károsodtak a falfeliratok az erődítmény belső és külső felületein (keleti fal külső vakolatába bevésett 1639-es évszám és az északnyugati bástya templom felőli oldalán a BENEDICTUS felirattöredék, délnyugati bástyán falfestés töredéke).

2003-ban megtörtént a harangtorony és a délnyugati bástya közötti várfalszakasz helyreállítása, és a gyilokjáró visszaépítése.

2008-ban 75%-ban elkészült a nyugati várfalszakasz kijavítása és a gyilokjáró visszaépítése.

arkos_muemlekA beavatkozási munkálatok végső célja a várfal megkezdett felújításának befejezése, a szerkezeti és építészeti elemek felújítása, új héjazat készítése, a képzőművészeti értékek restaurálása, valamint a bástyák látogathatóvá tétele és az egész erődítmény megfelelő megvilágítása, a már elkészült és érvényes építészeti és tartószerkezeti tervek alapján.

A Rómer Flóris Terv 2016 évi arkos_muemlektámogatásával elkészült a keleti várfalszakasz felújítása, a fa kőfalazat felső károsodott részének visszabontása, az ablaknyílások és a fordított kulcslyukú lőrések felújítása, vagy visszaépítése. Elkészült a falazat szélességében az új cserépléc és régi égetett agyagcserép héjazat. A részletes beszámolót az elszámoláshoz mellékeltük.

arkos_muemlekA 2017. évi nyílt pályázati támogatásból megtörtént az északi várfalszakasz felújítása, a kőfalazat felső károsodott részének a visszabontása, az ablaknyílások és a fordított kulcslyukú lövőnyílások felújítása vagy visszaépítése (téglaívek), kőfalazat visszaépítése és hézagolása, új fa tetőszerkezet (koszorú gerendák, szarufák) a falazat szélességében, új cserépléc és használt/régi égetett agyagcserép héjazat. Valamint elkészült az északnyugati bástya előtti gyilokjáró kiegészítés, a nyugati rész folytatásában és csakugyan ennek a bástyának az első szintjére való bejutását elősegítő külső lépcsőfeljáró.

A kivitelezést Hankó Dénes által vezetett Constructii MBS Kft végezte, a munkálatok a Linea Kft tervei alapján készültek.