Az erdélyi Gyulafehérvártól néhány kilométerre, a Maros folyó partján lévő Alvincon áll a Martinuzzi-kastély. Illetve, ami maradt belőle: falrészletek, egy-két ablakkeret, javarészt azonban rommező.

De micsoda rommező! Fantasztikus titkokat rejtő terület, amelynek kutatása izgalmas történelmi-építészettörténeti mozzanatokra derít, derített fényt. Ennek a művészettörténeti szempontból kiemelt, alapjait tekintve több mint hétszáz éves, egy domonkos rendi kolostor átalakításából épült kastélynak a történetét mutatja be az In situ egyik izgalmas tanulmánya.

A műemlékvédelmi folyóiratban további tanulmányok, kutatási leírások, könyvismertetők találhatók Kárpát-medencei műemlékekről. Az első számban egyebek közt olvashat Beszterce középkori plébániatemplomának homlokzati kőfelméréséről, az alvinci Martinuzzi-Bethlen-kastélyról, a borosjenői vár középkori kőfaragványairól, az itt fellelt szenzációs leletekről, Várfalva unitárius templomának régészeti kutatásáról, de Nagydisznód és Nagysink középkori falképeiről is.

Szakembereknek és laikusoknak egyaránt érdekes és tanulságos, szép kiállítású, igényes fotóanyaggal ellátott kiadvány.

Ráadásul ingyen lapozgatható: a folyóirat elérhető online, gyors regisztrálás után.

Csodálatos képek Szentgericéről
Restaurált ikonosztázion a kárpátaljai Fancsikán