A Szlovákia kassai járásában lévő, alig négyszáz lelkes, nagyrészt magyarok lakta falu, Péder református temploma a XII. században már állt. Az egyhajós templom mai szentélye a XIII. századi bővítéskor épült. Északi oldalhajóját később, de még a középkor folyamán emelték.
Jelentősebb megújítása a XVIII. században történt: ma is álló fedélszéke, karzata, bútorzata, míves vasalású nyugati kapuja ekkor készült. Az egykoron zsindellyel fedett barokk tetőszerkezetet a XX. század közepén azbesztcement palával fedték.
A Teleki László Alapítvány 2016-17-ben készítette a templom építészettörténeti kutatását, a teljes körű helyreállítást előkészítő kutatást és engedélyeztetést. A Rómer Flóris Terv 2018-as és 2019-es támogatásával a tető-helyreállítás terveinek elkészítése és kivitelezése valósult meg, melynek során elbontották és cserélték az elöregedett, leromlott állapotú azbesztcement tetőzetet. A tölgy fedélszék megerősítése, a zsindelyfedés hangulatát idéző szálcement pala héjalás és új ereszrendszer készült.
A freskótöredékeket őrző péderi templom kutatása és helyreállítása az idén is magyar kormányzati támogatással folytatódik.

A Teleki László Alapítvány projektjei: a huszti vár régészeti kutatása
A Templomútról ír az Erdélyi Napló