„Egy este a kilyéni unitárius templomban: falképek és énekszó. Kájoni János örökségéből szólt az ének. Nagyon szép volt” — tett közzé bejegyzést a Facebookon néhány napja Jánó Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeológusa (aki kis kalauzt is írt a templomról, ld. a mellékelt borítót!).
A Sepsiszentgyörgy peremkerületének számító Sepsikilyén unitárius temploma kiemelt műemlékünk: a 13. századi istenháza 14-15. századból származó, többek közt Szent Lászlót ábrázoló falképei rendkívül értékesek. Ezek teljes felújításon estek át nemrégiben a Rómer Flóris-terv keretéből, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában.

A templomról bővebben olvashat itt.

A kilyéni unitárius közösség kicsiny. Templomukat használják, ennek ellenére a falakról lepillantó középkori freskóalakok ritkábban látnak embert – őket pedig ritkábban csodálja emberi szem -, mint megérdemelnék. A minapi éneklés képei mindenesetre újra meggyőzhetnek mindenkit, aki esetleg máris jövő évi utazásait tervezi, hogy egy kilyéni kitérőt mindenképpen érdemes betervezni az erdélyi kalandozásba.

A fotókat Kővári Réka és Jánó Mihály készítette.<

A Teleki László Alapítvány felújításai Dél-Erdélyben, 3.
A Teleki László Alapítvány felújításai Dél-Erdélyben, 2.