2019. július 15-én, hétfőn közép-európai idő szerint 13 órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át Kárpátalján a felújított palágykomoróci református templomot.

A XIII. és XIV. század fordulóján épült, majd a XV. század folyamán átépített templomot döntően az utóbbi öt év alatt, a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában újították fel magyarországi támogatás felhasználásával.

hálaadó istentiszteleten tartott beszédében Gulyás Gergely elmondta: a magyar nemzet akkor maradhat csak fenn, ha a saját közösségei képesek a múltjukat, hagyományaikat ápolni és hitüket megőrizni, és éppen ezért fontos, hogy a 800 éves palágykomoróci templom eredeti szépségében újult meg az erős helyi református közösség épülésére szolgálva.”

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója úgy fogalmazott: a palágykomoróci református templom rendkívül értékes építmény, amelynek a belsejében a restaurátorok igen értékes freskókat és számos építészeti emléket tártak fel.

Kovács Attila, a 220 hívet számláló palágykomoróci református gyülekezet lelkipásztora igehirdetésében az összefogás fontosságát hangsúlyozva arra emlékeztetett, hogy Kárpátalja egyik legértékesebb templomának felújításán a kárpátaljai szakemberek mellett magyarországi építészek és marosvásárhelyi restaurátorok fáradoztak.

Az ungvári járásban, a szlovák határnál fekvő Palágykomoróc temploma középkori egyházi építészetünk kiemelkedő példája. Ma már ritkán látható román kori, ikerablakos tornya a közelben lévő csarodai, nagytoronyai és bodrogszentesi istenházákkal rokonítja. A felújítás előtti feltárás során belső terében értékes falfestmények kerültek elő, melyek közül a két legérdekesebb a Szent László-legenda-, illetve a Krisztus pokolra szállása-ábrázolás. A nyugati karzat északi oldalánál a XIX. századi karzattoldásban a padozat átbontásával vált láthatóvá az északi falon lévő, egész alakos női szentet ábrázoló falképrészlet.

A régészeti munkák során az altemplomban két kripta is előkerült. Ezek egyikében Szalay Ferenc kisvárdai várkapitány, Bereg megyei főispán nyugszik, míg a másikban a Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényéből ismert Buttler János gróf alussza örök álmát.

Mindezek mellett a felújítás során sor került a homlokzat és a belső tér teljes helyreállítására, a hajópadló felújítására, a bélletes román kori kapu fölé pedig hajlított, edzett üvegből készült tető került, mely a kapuzat eredeti festését és gyenge kőanyagát óvja az időjárás viszontagságaitól.

Merítés a sajtóvisszhangból — a teljesség igénye nélkül.
Index, Mindeközben:
Híradó.hu:
Origo.hu:
Kiszo.net:
Épülettár:
A tancsi református templom tetejének helyreállítása
A palágykomoróci református templom ünnepélyes átadása