A Teleki László Alapítvány számos határon túli magyar épített emlék felújítását végzi az olyan nagy projektektől, mint a borsi Rákóczi-kastély teljes rekonstrukciója (www.borsikastely.eu), a részleges felújításokig.

Sok olyan helyen is dolgozunk, számos olyan templomot újítunk fel, amelyeket már nem, vagy alig használ ott élő magyar közösség.

A Toronyiránt névre keresztelt mobiltelefonos applikáció elindításával az a célunk, hogy minél több embernek tudjunk bemutatni ilyen csodálatos épített emlékeket. Az applikáció első útvonala Dél-Erdélybe, a szórványba vezet: Nagyág katolikus, illetve Alvinc, Boroskrakkó, Kéménd, Magyarigen, Marosszentimre, Sárd és Tövis református templomait mutatja be. Csupa gyönyörű magyar emlék, amelyeket érdemes megnéznünk, történetükkel megismerkednünk.

Ebben segít a praktikus információkat kínáló applikáció: nemcsak egy-egy épület múltját, építészeti értékeit ismerhetjük meg a leírásokból, de megtudjuk azt is, kit kell keresnünk, ha be akarunk jutni valamelyik templomba, illetve milyen jó szálláshelyek, étkezési lehetőségek vannak a közelben.

Az applikáció célja a turisták, a Dél-Erdélybe látogatók kiszolgálása mellett épített örökségünk védelme is: a túlélést biztosíthatjuk ezeknek a templomoknak azzal, hogy turisták látogatják őket, hiszen így állandóan szem előtt vannak, ha elbillen egy cserép, ha túl magasra nő a templom körüli növényzet (ami a falak vizesedését okozhatja), arról a templom kezelői időben értesülnek, és gyorsan el tudják végezni az állagmegóvási munkákat.

Alapítványunk később újabb útvonalak létrehozást tervezi Erdélyben, a Felvidéken, Kárpátalján és másutt.

A iOs és az Android rendszereire is letölthető applikációról itt olvashat bővebben: http://www.telekialapitvany.hu/toronyirant/.

Végéhez közeledik a templom helyreállítása Pelbárthidán
A Rómer Flóris-terv keretéből újítják fel a temesvári piarista templomot - videóval!