sepsikilyen thA Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány irányításával restaurálták a sepsikilyéni középkori templom Szent-László legendát ábrázoló freskóját. A megújult freskót 2017. május 17-én avatták fel ünnepélyes keretek között a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó településen.

A Teleki László Alapítvány igazgatója, Diószegi László az átadáson elmondta: a templom falképeit már a XIX. század végén feltárták, de visszameszelték, majd az 1980-as évek végén kezdődött egy kutatás, amikor a templom súlyosan károsodott egy földrengés következtében. Az igazgató hozzátette: 30 évig tartott a falképek restaurálása, amelyek a templomhajó teljes felületét befedik mind a déli, mind a nyugati, mind az északi falon. Az északi falat borító freskón látható a Szent László-legenda, amely kivételesen jó állapotban maradt meg.

Diószegi László hangsúlyozta: a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv keretében 2016-ban 80 műemléken kezdődtek el munkálatok, ezek között vannak kisebb méretű kutatások, de szép számban találhatók teljeskörű felújítási munkálatok is.

Az idén 250 millió forintból gazdálkodó Rómer Flóris Terv legfontosabb feladata nemcsak a veszélyben lévő műemlékek megóvása, az állagvédelem, hanem az értékek dokumentálása, feltárása is. Erdélyben körülbelül 30 műemléken dolgoznak, főleg templomokon, ugyanis Erdélyben sok Árpád-kori templom van – mondta Diószegi László.

Kiss Lóránd falkép-restaurátor az elvégzett munkálatokkal kapcsolatban elmondta: feltételezhetően a XIV. század végén és XV. század elején készült a sepsikilyéni falkép. A kutatások azt mutatják, hogy Székelyföldön igencsak közkedvelt szent volt Szent László, akinek a legendája is rendkívül ismert volt. A falkép viszonylag épen megmaradt, így az értelmezhetősége sokat javult a viszonylag kevés restaurátori kiegészítéseknek köszönhetően.

(Forrás: MTI)

http://magyarhirlap.hu/cikk/88242/Szent_Laszlo_legendaja_a_falakon

http://www.maszol.ro/index.php/kultura/80922-restauraltak-a-sepsikilyeni-kozepkori-templom-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskojat

http://webradio.hu/hirek/kultura/restauraltak_az_erdelyi_sepsikilyeni_kozepkori_unitarius_templom_szent-laszlo_legendat_abrazolo_freskojat

http://nullahategy.hu/restauraltak-az-erdelyi-sepsikilyeni-templom-freskojat/

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/3847-restauraltak-az-erdelyi-sepsikilyeni-koezepkori-unitarius-templom-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskojat

http://magyaridok.hu/kultura/restauraltak-az-erdelyi-szent-laszlo-legendat-abrazolo-freskot-1714009/

Befejeződtek a németcsernyei római katolikus templom oltárának konzerválási munkálatai
Elkezdődtek a marosillyei római katolikus templom tetőjavítási munkálatai