sepsikilyen falfestmenyA 2017. május 16-17-18-án, Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában tartandó szakmai előadássorozat célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, esetleges kisebb javításairól. Az Alapítvány reményei szerint a továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el egy-egy műemlék állapotában.

A Magyar Kormány 2016-ban indította útjára a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a határainkon túli magyar vonatkozású épített örökség megóvása. A Terv végrehajtásában közreműködő Teleki László Alapítvány nemcsak a műemlékek kutatására, dokumentálására és felújítására fordít gondot: olyan képzést is szervez, amelyek keretében a tulajdonosok hasznos ismereteket kaphatnak az épületek karbantartásáról és a pályázati lehetőségekről.

A Teleki László Alapítvány elsőként 2014-ben, majd 2015-ben tartott műemléki-épületkarbantartási továbbképzést a Felvidéken és a Kárpátalján a műemléktemplomokban szolgáló lelkipásztorok, illetve gondnokok, harangozók, presbiterek részére. A képzéseken a Felvidéken mintegy 100, Kárpátalján 50 érdeklődő vett részt.

Az idén folytatódó szakmai előadássorozat keretében Kolozsváron, Szovátán és Csíkszeredában zajlanak majd előadások 2017. május 16-17-18-án. A továbbképzés célja, hogy a templomokat használó és gondozó közösségek, illetve azok vezetői megfelelő ismereteket szerezzenek az értékes épületek használatáról, karbantartásáról, illetve kisebb javításairól. A kurzus keretében az építészet, a fa, a textil, a falkép, a kő, a fém és a papírrestaurálás témakörökben hallhatnak előadásokat a résztvevők, de az előadó szakembereknek köszönhetően egy-egy műemlékkel kapcsolatos konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak majd. A továbbképzés eredményeként megelőzhetőek lesznek azok a gyakori, nem szándékos károkozások, amelyek visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el a műemlékeken. A továbbképzésen szó esik majd azokról a helyi közösségek által könnyen elvégezhető karbantartási munkálatokról is, amelyek révén hosszú távon is megakadályozható egy-egy épület károsodása.

Az egynapos konferenciát a könnyebb elérhetőség érdekében három különböző helyszínen 2017. május 16-án, Kolozsváron, a Bethlen Kata Diakóniai Központban (Kolozsvár, Str. Ponorului 1.), 2017. május 17-én Szovátán, a Teleki Tanulmányi Központban (Szováta, Str. Trandafirilor 147.) és 2017. május 18-án Csíkszeredában, a Jakab Antal Tanulmányi Házban (Csíkszereda, Szék útja 147.) rendezi meg a Teleki László Alapítvány. A rendezvény ökumenikus, a szervezők szeretettel várják a római és görög-katolikus, a református, az unitárius és az evangélikus felekezet lelkipásztorait és gyülekezeteinek képviselőit is.

A képzésekről bővebb információ  telekialapitvany@gmail.com email címen, illetve a +36 1 224 3832 telefonszámon kérhető

A képzésekre a csatolt regisztrációs lappal lehet jelentkezni.

Regisztrációs lap

Program

Előkészületben a szentdemeteri római katolikus templom falképeinek restaurálása
XV. századi műemléket mentett meg a Rómer Flóris Terv Tornalján