ideje„Ideje az építésnek”

Magyar műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be a Teleki László Alapítvány legújabb kiállítása

MEGNYITÓ: 2018. október 26. (péntek), 17.00 óra
A tárlatot méltatja: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója

Határon túli magyar műemlékek felújítását mutatja be a Teleki László Alapítvány október 26-án nyíló kiállítása. Az Ideje az építésnek című, Polgárok Házában megtekinthető tárlat a 2015-ben útjára indított Rómer Flóris Terv eddigi eredményeit, az újjáépítések folyamatait, valamint az építészeti és a restaurátori beavatkozások módszereit tárja a látogatók elé.

Magyarország Kormánya 2015 októberében indította el a Rómer Flóris Tervet, amelynek célja a külhoni magyar vonatkozású épített örökség feltárása, megóvása és megismertetése. A program lebonyolítását végző Teleki László Alapítvány az elmúlt csaknem három évben több mint száz műemlék felújítását és restaurálási munkálatait koordinálta a Muraköztől Erdélyen át a Felvidékig.

A Rómer Flóris Terv azonban nemcsak az épületek felkutatását és állapotuk megóvását végzi, feladata a megmentett értékek megismertetése és közzététele is a nagyközönség és a szakmai érdeklődők számára egyaránt.

A Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza közös rendezésében tárja a látogatók elé a határainkon túli, kiemelkedően gazdag magyar vonatkozású épített örökséget, bemutatva a műemlékek felújítási folyamatait, valamint az alkalmazott építészeti és restaurátori beavatkozásokat. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel is segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek.

A tárlat november 9-éig a Polgárok Házában (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.) tekinthető meg. A kiállítás kurátora Deák Ildikó művészettörténész.

A kiállítás-megnyitó után az észak-mezőségi Magyardécse mutatkozik be a Polgárok Házában.

Átadták a hubói református templom haranglábat
Megjelent „Ideje az építésnek” - A Rómer Flóris Terv műemlék-helyreállításai c. kötet