Az erdélyi Fehér megyében, Nagyenyedtől 50 kilométerre lévő Betlenszentmiklóson október 2-án rövidzárlat miatt kigyulladt az unitárius templom tornya. A tűzoltók megállították a tűz továbbterjedését, ám a toronysisak megsemmisült. Használhatatlanná vált a templom 1631-ben öntött nagyharangja is.

A határon túli magyar műemlékek felújításával foglalkozó Teleki László Alapítvány felvette a kapcsolatot a betlenszentmiklósi unitárius közösséggel, és megegyeztek, hogy a torony helyreállítását a Rómer Flóris Terv vis maior alapjából végzik el. Megtörtént a védőtető kivitelezése, és hamarosan elkezdődik a helyreállítási terv elkészítése és engedélyezése is.

A 320 fős betlenszentmiklósi unitárius gyülekezet lelkésze, Veress Ferenc korábban az MTI-nek elmondta, hogy a gyülekezet a templom felújítására készült. Októberre tervezték a talajmintavételt és a tervezés elkezdését.

A betlenszentmiklósi unitárius templom több szakaszban épült. Legrégebbi keleti részét késő Árpád-korinak vélik. Ezt toldották meg valamikor egy tágasabb templomhajóval, amelyhez valamikor a 17. században építették hozzá a tornyot.

A Balázsfalva és Dicsőszentmárton között, a Kis-Küküllő partján fekvő Betlenszentmiklós Fehér megye kevés magyar többségű településének az egyike. Az 1381 lakosú településen a 2011-es népszámláláson a lakosság 56 százaléka vallotta magát magyarnak, a magyarok közel fele pedig unitárius vallású.

KÉP: Forrás: Hír TV

Mellékelt fotók 2019. október 6. állapot. Fotó: Végh László

Meghívó
Meghívó