A Zentától 20 kilométerre fekvő vajdasági Tornyos több mint 80 százalékban magyarok lakta, 1560 lelkes falu a Csík-ér partján.
Római katolikus templomának alapjait 1900-ban rakták le, és 1901-ben szentelték fel. A neogótikus (későromantikus) és szecessziós építészet stílusjegyeit mutató épület belső terének egyedülálló szecessziós festése 1914-ben készült el Lohr Ferenc és Tary Lajos budapesti festőművészek munkájaként.
A szenteket ábrázoló színes üvegablakok 1913-ban készültek, melyek Ligeti Sándor, Zsellér Imre alkotásai.
A templom megújításának lépéseként került sor az üvegablakok restaurálására. A szabadkai M&K Tiffany cég tavaly októberben szerelte az ablakokat, majd állapotfelmérésük után elkezdték a felújítást.
A színes ablakokat, derül ki a cégvezető, Kovács József beszámolójából, elemeire bontották, eltávolítva a régi megnyúlt, megszakadt ólomprofilokat. Minden sérült részt megtisztítottak, majd restaurálták a sérült festett részeket. Az eredeti, megrepedt darabokat ragasztással őrizték meg, a hiányzó részeket újragyártották.
Ezután az ólomba verték a festett üvegeket, ügyelve arra, hogy kövessék az eredeti mester technikáját. Egy ablak felújítása 15-20 napot vett igénybe.
Az immár hőszigetelő díszablakokat új fémkeretekbe helyezték, így kerültek vissza az ablaknyílásokba.
A tornyosi Magyarok Nagyasszonya templom felújítása a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában zajlott.

Egyházgelle: megújult templomtetőzet és falképkutatás
Nagybégány: a homlokzat is megújulhat